Je viacero dôvodov, prečo sa niekto rozhodne pre vegánske stravovanie. Primárnym dôvodom zvykne byť ohľad na zvieratá a prírodu, zdravotné dôvody alebo ekologické dôvody. Či už je tomu tak alebo onak, vegáni musia dbať na vyvážené stravovanie a príjem výživných látok v dostatočných množstvách.
Nakoľko ide v praxi o vylúčenie produktov zo zvierat v strave – mäso, mliečne výrobky, vajcia, med, tak dôležitú úlohu majú správne zdroje bielkovín. O primerané zásobovanie sa postará kombinácia rastlín bohatých na proteíny, ako napríklad strukoviny, sója a tofu, obilniny, zemiaky, orechy a semená.
Vegánstvo je tiež spájané aj so zdravým životným štýlom, ktorý je plný športu a pohybu. Vďaka čomu sa môže upraviť aj hladina cholesterolu a krvného tlaku. Pri športe však treba dbať na zvýšený príjem bielkovín. Dobrou alternatívou popri vyššie uvedených potravinách môže byť aj vegánsky proteín, ktorý nájde široké využitie aj v kuchyni. S jeho pomocou si môžete v pohodlí domova vyčarovať kráľovské raňajky.
Najlepšie vegánske recepty na raňajky
Raňajkový puding
Budeme potrebovať:
- 100g tapiokových guličiek
- 300ml vody
- 300ml rastlinného mlieka
- 50g vegan proteínu kokos-čokoláda
Postup:
Tapiokové guľôčky si vopred namočíme na 10-15 minút. Následne ich v rastlinnom mlieku varíme do zhustnutia. Je dôležité guličky neprevariť, nakoľko sa môžu vrátiť k pôvodnej konzistencii. Do misky si nasypeme proteínový prášok, postupne do neho vlievame vodu a pravidelne metličkou miešame, kým nezískame hustú pudingovú konzistenciu. Do zmesi s guličkami postupne vlejeme pudingovo-proteínovú zmes a lyžičkou jemne vmiešame. Následne je možné raňajkový puding dozdobiť lyofilizovaným či mrazeným ovocím.
Vegánske smoothie
Budeme potrebovať:
- Jednu odmerku rastlinného proteínu biela čokoláda
- 300ml rastlinného mlieka
- ½ banánu
- 25g ovsených vločiek
- Drobné ovocie
Postup:
Všetky ingrediencie vložíme do smoothie mixéru a rozmixujeme do hladka. Počas horúcich letných dní je možné do mixéru pridať aj kúsky ľadu.
Vegánske lievance
Budeme potrebovať:
- Jednu odmerku vegánskeho proteínu
- 150ml rastlinného mlieka
- 45g mletých ovsených vločiek
- 1 banán
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- Škorica
- Agáve alebo čakankový sirup na osladenie
Postup:
Banán si rozpučíme v miske pomocou vidličky a prisypeme múku s kypriacim práškom, škoricou a proteínom. Za pravidelného miešania prilievame mlieko. Vyprážame na kokosovom oleji.
Správne stravovanie sa však neskladá len z raňajok, okrem iného by ste mali dbať aj na obed, večeru a desiatu.